Bi̇polar Bozukluk (Mani̇k-depresi̇f Hastalık)

Manik-depresif hastalık olarak bilinen bipolar bozukluk, mani ve depresyon nöbetlerini içeren bir ruh hastalığıdır. Hastanın duygu durumu aniden yükselir, ya çok neşeli olur ya da tam aksine çok üzgün ve ümitsiz kalır. Daha sonra hasta eski durumuna geri döner.

Bipolar bozukluk tipik olarak adolesan ya da erken erişkin dönemde başlar ve hayat boyu deva eder.

Hastalığın etkili bir tedavisi vardır ve hastayı boşanma, iş kaybı alkol ve madde kötü kullanımı ve intihar gibi sonuçlardan korur.

Manik-depresif hastalık, tedavi edilmezse kişinin hayatını olumsuz yönde ektileyebilir ve ayrıca diğer ağır hastalıklarda olduğu gibi, bipolar bozukluk da aile fertleri bu durumun etkisi altında kalırlar. Çükü rahatsızlığın alışılmadık davranış bozukluklarıyla savaşmak zorunda kalırlar.

Bipolar bozukluğun kalıtsal olduğuna inanılır, fakat henüz özel bir genetik bozukluk tarif edilmemiştir.


BİPOLAR BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ


Bipolar bozukluk mani ve depresyon nöbetleriyle seyreder,

Manik nöbetin belirtileri:

  • Sinirlilik

  • Aşırı öfke ya da neşe durumları

  • Her zamankinden farklı davranışların bulunduğu dönemler

  • Enerji ve aktivitenin artması, düşünce akışının ve konuşmanın hızlanması

  • Uyku ihtiyacının azalması

  • Hastanın kendi gücü ve yetenekleri hakkında gerçekci olmayan inanışlara kapılması

  • Cinsel ilginin artması

  • Madde kötü kullanımı, özellikle kokain, alkol, ve uyku ilaçları kullanımı

  • Öfkelendiren ya da herşeye karışan baştan çıkarıcı davranış biçimleri



Depresyon nöbetinin belirtileri:
  • Kendini devamlı üzgün, endişeli hissetme

  • Kötümserlik ve ümitsizlik duygusu

  • Suçluluk ve değersizlik hisleri

  • Günlük aktivitelere ilgi ve isteğin azalması

  • Konsantrasyon ve karar vermede güçlük, unutkanlık

  • Yerinde duramama, sinirlilik

  • Uyku bozukluğu

  • İştah ve kilo kaybı ya da kilo alımı

  • Bedensel bir hastalığa bağlı olmayan kronik ağrı ve geçmeyen bedensel şikayetler

  • Ölüm ve intihar düşünceleri, intihar girişimi


Manik-depresif hastalıkta mizaç durumlarını bir spektrum olarak ele almak yararlı olabilir. Bir uçta ağır depresyon diğer uçta da ağır mani bulunur. Tam ortada normal duygu durum vardır.


Tedavi edilmemiş bazı hastalarda tekrarlayan depresyonların yanında sadece tek hipomanik atak bulunur ki buna bipolar II denir. Bazen de manik ataklar çok sık olur.


Farklı hastaların kendi hastalıklarını tanımlamaları:

Depresyon: Yeteneklerimin tümünü kaybettim. Aklım yavaş çalışıyor sanki, nerdeyse işe yaramaz bir haldeyim. Çaresizlik ve ümitsizlik içindeyim. Diğerleri sadece moral bozukluğu olduğunu ve üstesinden gelebileceğimi söylüyorlar. Ama ne hissettiğim hakkında en ufak fikirleri yok. Eğer hissedemezsem, düşünemezsem, hareket edemezsem ve de iyileşemezsem niye bu dünya da yaşıyorum ki?


Hipomani: İlk önce kendimi yüksekte hissediyorum, bu harika bir şey... düşünceler hızlanıyor... sanki yıldızlar daha parlak görünüyor... doğru kelimeleri ve fikirleri anında buluyorum. Daha önce hiç ilgilenmediğim insanlar ve eşyalar birdenbire ilginç hale geliyorlar. Şehvet hislerim artıyor ve baştan çıkarmak ve çıkarılmak karşı konulamaz bir hal alıyor. Kendimi çok iyi, çok güçlü ve çok mutlu hissediyorum. O anda herşeyi yapabilirim... Ama bütün bunlar bir noktada değişiveriyor.


Mani: Zaten hızlı olan düşüncelerim daha da hızlandı... düşünceler kendi kendine gidiyorlar, durduramıyorum. Bulaşıcı bir mizah anlayışım oluyor. Arkadaşlarım benden korkuyorlar. Herşey benim aleyhime oluyor. Çabuk sinirleniyorum, zaman zaman korkularım oluyor, kontrolümü kaybediyorum.


Bu mizaç değişiklikleri acil tedavi gerektirir, böylece manik-depresif kişi hastalığın yaşantısını kötü yönde etkilenmesini minimuma indirmiş olur. Hasta işini kaybetmez, sosyal ilişkileri bozulmaz ve olası intihar girişimleri önlenebilir.

Manik-depresif hastalık, başlangıçta genellikle hatanın kendisi, akrabaları, arkadaşları tarafından farkedilemeyebilir.


·Manik-depresif hastalık, ilk belirtisi hipomani olabilir. Hastanın enerjisi artmıştir, sinirlidir, ani ve beklenmeyen hareketleri vardır.


·Hipomanik olan hasta kendini çok iyi hissedebilir. Aile fertleri hastalığı fark ettiklerinde de kişi hasta olduğunu kabul etmez.


·Hastalığın ilk devrelerinde ruh hastalığı dışında bir problem yok gibi gözükebilir. Ancak zamanla alkol veya madde kotu kullanımı, okul ya da işte performans düşüklüğü olarak ortaya çıkar.


·Bipolar bozukluk tedavi edilemezse kişi manik ve depresif dönemleri daha ağır ve uzun süreli geçirmeye başlar.


TEDAVİ

  • Hastanın çoğu tedaviye cevap verirler

  • Bipolar bozukluğu olan hastaların çoğu (çok ağır biçimleri bile), tedaviye cevap verir.

  • Lityum, gerek manik nöbetin tedavisinde ve gerekse koruyucu olarak çok etkili olmaktadır.

  • ·İlaçlarla beraber psikoterapinin de oldukça faydası vardır.



YARDIM BULMAK

Bipolar bozukluğu olan bir kişi mutlaka bir psikiyatrist tarafından tedavi edilmelidir. Ruh sağlığı alanında çalışan diğer kişiler, örneğin psikologlar ve sosyal çalışmacılar da tedaviye destek olabilirler.

Yardım bulunabilecek yerler:

  • Psikiyatri hastaneleri

  • Devlet hastaneleri psikiyatri bölümleri

  • Özel poliklinikler ve muayenehaneler

  • Halk sağlığı organizasyonları

  • Manik-depresif hastalığı olan kişilerin genellikle yardım bulmak için de yardıma ihtiyaçları vardır.

  • Kişi genellikle ne kadar hasta olduğunun farkında değildir ya da probleminin nedeninin bir ruh hastalığı olmadığını düşünür.

  • Hasta, ailesinden ve arkadaşlarından tedavi için destek görmelidir. Aile hekimlerine ve pratisyen hekimlere aileyi yönlendirme konusunda büyük görevler düşmektedir.

  • Hasta, ağır bir nöbet geçiriyorsa kendisini ve çevresini korumak ve yakın takip için hastaneye yatırılır,

  • Eğer kişide intihar düşünceleri varsa acil tedaviye ihtiyaç vardır. Uygun tedaviyle intihar düşüncelerinin üstesinden gelinebilir.

  • Hasta bipolar bozukluğun hayatı boyunca devam edeceğini ve hastalığı kontrol altında tutabilmek için uzun süre tedavi olması gerektiğini bilmelidir.

  • Tedavi içindeyken olduğu gibi sonrasında da hastanın desteğe ihtiyacı vardır.

  • Bir çok hasta destekleyici grup tedavilerinden yara görür. Ayrıca bu gruplara ailenin diğer fertleri de katılabilirler.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.

  1. nazire uygun 6/18/2015 10:39:38 PM

    Bir yakinimn bu rahatsizligi tasidigini düşünüyorum. Gercekten bir anda sinirlenip daha sonrada hicbir sey yokmus gibi davranabiliyor ya da asiri tepki gosteriyor olaylar karsisinda. Bazende olaylara gec tepki veriyor. En motusude bu durumdan cevresindeki insanlar cok fazla etkileniye. Bunlarin disinda unutkanlikta cok fazla. Olmayan durumlari sanki barmos gibi yorumlayabiliyor ya da olaylari konusmalari cok farkli algilayabiliyor ne yapmalliyiz sizce. Bir an once psikiyatrist e goturmemizi soyleyeceksiniz ama hasta oldugunu kabul etmiyor ve deli hastasin tedavi olman gerekiyor dedigimde dw ona deli dedigimi dusunuyor. Tedaviye baslatmak icin ne yapmaliyimm.

  2. Mehmet kaya 6/21/2015 1:35:44 AM

    Ben kendim geçirdim annem babam bana hasta olduğumu söylesene ben inanmamıştım hasta olduğuma Hastalığı'n etkisiyle inanmıyosunuZ zaten.benimkisi depresyonmuş ama çok ama çok ağır geçti halüsülasyonlar görmeye kadar gitti aklınızın alamayacağı ölçüde ağırdı sonra kendim randevumu Alıp hastaneye gittim Abilify ilacını kullanıyorum şimdi hastalığım tamamen geçti.kontrol Amaçlı kullanıyorum yani size demem o ki ona biraz zaman tanıyın ve bu süreçte onu bilgilendirmeye devam edin.internetten vs okuyun ona faydalı olacaktır ona ki muhtemelen siz aileden bir yakınısınızdır başka kimse uğraşmıyor bu devirde en yakın arkadaşınız bile satıp gidiyo sizi onunla ilgilenmeye devam edip hastalık hakkında bilgi verin kendisi gidicektir

  3. Hocam bende panik atak yillardir var fakat tedavileri her seferinde yari birakiyorum nedense simdiki sikayetimde kendimi cok dinliyorum biyerimde agri oĺsa ona kitleniyorum sol dirsekten kolumdan omuzuma agri oluyor heyecan yapıyorum ter basıyor bu zafer ne yapmam gerek hocam

  4. Hayat değil ,İnsanlar YORDU 12/21/2015 1:00:47 AM

    , Eşimi kaybettikten sonra,duygusal yalnızlık, ,İflas edildikten sonra ki yaşam statüsü düşmesi, Yaşam a tutunabilmek adına ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, çalışma mücadelesi ,tekrardan ayaga kalktım derken , iş yaşantısında ki kişilerin uğrattığı hayal kırıklıkları , yeniden insanlara güvenip tekrar bozulan pisikolojim, yaşam kaygısı, borçlarını ödeme kaygısı, karşılaştığımız vefasızlıklar, duyarsızlıklar mıdır . Ve üç yılldır sadece iş düşünmek,kendini unutmak,seni besleyen değerlerden uzak kalmak mıdır pisikoloji bozukluğu . Artık kendimi tanıyamıyorum zehir gibi çalşan beynim bitmek tukenmek bilmez enerjim yok oldu , işlevlerimi kaybettim son dört aydır çalışamıyorum işte bu kaygı dan korkuyorum eğer çalışamazsam yaşamımı idare edecek maddi olanağımı karşılayamam bu beyimde oluşan uyuşmalar sürekli uyku halim , unutkanlığım, aynadaki beni tanıyamamam pisikolojik bir hastalık mıdır geçer mi yada norolojik bir taranva mı dır beyim de hasar oluşmuş mudur. ? Beyim damar daralması,tıkanması, sinir hücrelerimin elektromanyatik denge bozukluğu mudur . Ve açil tedaviye ihtiyacım var, Artık kendimi yönetemiyorum, Bu konuda en hızlı ve en uzman doktorunuzla, gerçek hastasına sahip çıkacak doktora ihtiyacım var. Tarafıma mail yolu ile dönüş yapmanızı rica ederim

  5. 2 yildir suregelen ve harika diyebilecegim bir iliskim var.son 2 aydir hayatimiz cehenneme dondu.tum arastirmalarim sonucunda sevgilimin bipolar oldugunu dusunuyorum.bunu ona anlatmak soyle dursun agzimi acamiyorum.kufur ve hakaretlerinden yaptiklarindan delirmek uzereyim.gececegine inanip sabir ediyorum bu sefer gurursuzluk ve telafuz edemeyecegim bir suru sey ile karsi karsiyayim.onu sevdigimi soyluyorum her firsatta ama isler cigirindan cikti beni evsiz issiz birakti ne yapmaliyim gercekten bilmiyorum kafam jole gibi oldu...deli gibi seviyorum onu...ama ne yapacagim yardim edin

  6. bende aynı durumdayım. ayrıca psikoloji okudum. öyle olduğuna eminim. manik atağın geçmesini bekliyorum. başka çarem yok. ki onu gözlemlediğim kadarıyla daha düzelmedi.kendime karşı kışkırttımda ona karşı bir şey yapamıyorum. saçma sapan şeyler söyleyip korkuttu. kimse de yardımcı olmuyor hastaneye götürme konusunda. sadece dua edip bekliyorum. inşallah geçer.

  7. Aniden ortada bir şey yokken moralim bozuluyo kimseyle konuşmak istemiyorum sanki her şey kötü gidiyormuş gibi hissediyorum ya da birden içim sıkılıyo nefes alamıyorum sinirleniyorum.Herşey üstüme üstüme geliyo. Henüz bir psikoloğa gitme gereği görmedim ama saçlarım aşırı derecede dökülüyo ilk başta mevsime bağladım ama durmadı ne yapmalıyım bilmiyorum hasta olduğumu düşünmüyorum ama niye böyle olduğunu da merak ediyorum.

  8. Ben kendimi iyi hissetmiyorum çok mutluyken bile hemen sinirleniyorum en ufak bi lafı bile dert ediyorum kendime ağlamaya başlıyorum zaten ağlamaya basladimmi olay bitiyor saçma sapan hareketlerim oluyor aşırı sinirleniyorum duygusal bi çöküş yalnızlık hissi bıkkınlık hissi anlık bi sinirlenme olduğunda bakışlarım değişiyor hissediyorum bnu ve harbi bi delinin yapacağı hareketleri yapiyorum ve işin ilginç yani sacma sapan hareketler yaptığımi farkediyorum sonra uzun süre dalıp gidiyorum ve snirliyken kendime zarar vermiyinceye kadar ateşim sönmüyor ha bde yüzüm cok aşırı yaniyor ateş gbi oluyor kızarıyor ama sadece yüzüm sebebi ne sizce ?