|
|
ARTMIŞ CİNSEL ETKİNLİK (HİPER SEKSÜALİTE)

Artmış cinsel etkinlik, farklı eşlerle yineleyici cinsel etkinliklere girilmesidir. Kişi, sürekli bir ilişkiye sahip değildir.
Son zamanlarda bu klinik tablonun üzerine ilgi bir parça daha artmıştır. Ancak büyük ölçüde toplumsal ve kültürel ölçütlere bağlı olduğundan çok nesnel değerlendirme yapılması zordur. Neyin uygun cinsel davranış olduğu kültüre göre çok değişeceğinden hiperseksüalite kavramı büyük ölçüde kültüre bağlıdır ve yalnızca cinsel eylemin miktarına göre değerlendirilemez.
Yeni bir kavram olmasa da insanlar üzerinde hiperseksüalite konusunda çalışmalar çok azdır. Bilinen sonuç insanlarda hiperseksüalitenin daha çok psikolojik nedenlerle ortaya çıktığıdır. Organik neden pek bildirilmemiştir. Şizofreni, mani gibi dürtü kontrolünün kaybolduğu psikotik durumlarda, borderline kişilik bozukluğunda, amfetamin veya kokain kullanımında artmış cinsellik görülebilir.
Kafa travmalarından sonra, özellikle frontal lob hasarlarında veya temporal lob epilepsilerinde de hiperseksüalite görülebilir.
Kadında artmış cinsel etkinlik (nemfomanyak) genelde orgasm sorunlarının ve sevgiyi kaybetme korkusunun sonucu olarak yorumlanmaktadır. Erkekte artmış cinsel etkinlik Don Juanlık olarak bilinir ve bilinçdışı homoseksüel eğilimlere karşı savunma olarak gelişen bir kompulsiyon (zorlantı) olduğu kabul edilir.
Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu
PsikoNET
|
|
|
|
BECK ENSTİTÜSÜ EĞİTİM DİREKTÖRÜ
Dr. Leslie SOKOL
İstanbul'da |
ZOR VAKALARDA KDT
Borderline, Narsisistik ve Histriyonik
Kişilik Bozuklukları
18-19 Aralık 2010 |
|
 |
KORTEKS Gitmeli
TRAVMA Sonrası Ortaya Çıkan Psikolojik Tepkileri Anlamak
İyi Hissetmek 3 Milyondan fazla satan Kendine yardım Kitabı
|
 |
|