Kendi Düşen de İç Rahatlığı ile Ağlayabilir. Sorun Olmaz.

Kendi Düşen de İç Rahatlığı ile Ağlayabilir. Sorun Olmaz.

Eskiden beri sevmediğim bir atasözüdür, “kendi düşen ağlamaz”. Tam bir beklentili ve hatta yarı cezalandırıcı ebeveyn modu sesi. Eğer içinde bulunduğun sıkıntıya sen sebep olduysan, söylenmeye de hakkın yoktur. Psikoterapilerde ise tam tersini hedefleriz. Bir zorluğa senin sebep olmanla, sebep olmaman arasında fark kalmaması daha sağlıklıdır. Zorluk, zorluktur. Kim neden olduysa olmuştur. Bu bir başkası da olabilirdi. İşin bu kısmına takılmadan çözüm bulmaya bakarız.


Cezalandırıcılık şeması ise uzun vadede bu sorunun tekrarlamaması için devreye giren ilkel bir reflekstir. Suçlu kimse, onu bulup cezalandırayım ki ileride bu sorunla tekrar uğraşmayayım. Hele suçlu kendim isem, yandım! Ağlamaya bile hakkım yok. Öyle mal gibi duracaksın, için için yanacaksın. Ağlayıp da kendini acındırıp, başkalarının anlayışını kazanmaya çalışmayacaksın!


Evden çıkmadan tekrar tekrar kapıyı kontrol eden bir kişi, eğer evde kendisinden sonra çıkacak bir kişi varsa kapıyı kontrol etmeden çıkabildiğini söylemişti. Hatta evden kendisinden sonra çıkacak kişi unutkan ve dikkatsiz birisi olsa bile. Çünkü diğerinin kapıyı açık bırakması ve eve bir hırsız girmesi durumunda suçlu kendisi olmayacaktı.


Ütüyü fişte bıraktığımız için evimizde yangın çıkması veya aşağıdaki komşunun evinde yangın çıkması nedeni ile evimizin yanmasının acısı aşağı yukarı aynı olmalıdır. Maddi ve manevi hasarımız aynıdır çünkü. Ama ilkinde kendimizi suçlamanın, yaptığımıza pişman etmenin kimseye faydası yoktur. Cezalandırıcılık şeması bunu yapar. Hayatımız boyunca hiç yangın görmeyebiliriz ama cezalandırıcılık şeması her kapıdan çıkışımızda bize bir yangın ve pişmanlık provası yaptırır.


Daha iyiye gitmek ve hatalarımızı düzeltmek için kendini ve/veya başkalarını cezalandırmak hiç de etkili bir yol değildir. İlişkilerdeki küsmek davranışı gibidir. O sırada mantıklı bir hareket gibi gelse de, uzun vadede sıkıntı yaratır. Acımızı sağlıklı bir şekilde yaşamak, acının iyileşmesi için en iyi yoldur. Acıya kimin neden olduğunun çoğu zaman önemi yoktur. Bizi kızdıran kişilere “dünyalar kadar küsmenin” ilişkiye bir faydası olmadığı gibi kendimize veya başkalarına “dünyalar kadar kızmanın” da sıkıntıyı hafifletmeye ya da önlemeye faydası yoktur.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.