"Demek ki ihtiyacım varmış", kendimizi anlama ve affetmekte iyi bir başlangıç cümlesi.

Genellikle kendimizi, ihtiyaçlarımızı anlamadığımız durumlarla da çok karşılaşıyoruz. Bize sorunlu gelen davranışlarımızda, sıklıkla kendimize cezalandırıcı bir şekilde yaklaşıyoruz. Tez yazmak isterken gidip TV seyrediyorsanız, kilo vermeye çalışırken gidip yemek yiyorsanız, ya da yakınlarızla ilişkilerde sorunlu davranışlar gösteriyorsanız. Klinikte, “Niye yaptım ben bunu? Yapmasaydım. Ne kadar disiplinsiz, karaktersiz bir insanım” gibi iç konuşmalarla sık karşılaşıyoruz. Fakat
seanslarda bu sorunlu davranışın mutlaka bir mekanizması olduğunu görüyoruz. Kişi aslında içeride karşılayamadığı bir ihtiyacını, uyum bozucu yollarla dışarıya ifade ediyor. Ne yapmış olursak olalım onu anlamak için “demek ki derinlerde bir ihtiyacıma denk geliyor burada gösterdiğim sorunlu davranışım” demek iyi bir başlangıç cümlesidir. 

Zayıflamaya çalışırken birine çok kızıp buzdolabına dalmak, hırsını oradan almak gibidir. Bir yol kullanıp, başa çıkmaya çalışıyoruz. “Ben ne kadar dürtüsel bir insanım. Beş para etmem” gibi cümleler yerine “Demek ki duygusal dünyamdaki eğişiklikler nedeniyle böyle bir şeye ihtiyacım varmış” ı anlamak tabii ki bir sonraki adımda daha iyi baş etmekte daha iyi bir çözüm olabilir.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.