Psybot’a Yeni Özellik Eklendi: Kural Sistemi

Psybot’a Yeni Özellik Eklendi: Kural Sistemi

Psybot  yönlendirici sorular sorarak, kullanıcının canını sıkan bir olaydaki düşüncelerini anlamasına çalışan, daha sonra da bu düşünceleri kanıt/karşı kanıt tekniği ile değiştirmeyi hedefleyen bir uygulama. Bu aslında kişilerin bir kağıt üzerinde bile uygulayabileceği, basit 3-4 sorudan oluşan bir teknik. 
Psybot’un ilk sürümleri ile beraber çok önemli bir sorunu fark ettik. Sorulara verilen 10 cevaptan 3’ü yanlıştı. “O sırada aklınızdan geçen düşünce neydi?” diye sorduğunda kullanıcı “korkuyorum” diye cevap verebiliyordu. İçeriği anlamayan bir uygulama olduğu için, bir sonraki soru anlamsız kalıyordu: “Korkuyorum” düşüncenizi doğru kabul edersek, bu sizi niye üzer?.

Duygularımız, bedensel duyumlarımız ve davranışlarımızı bir son ürün gibi düşünebiliriz. Aklımızdan düşünceler geçiverir ve biz de duygularımızla/duyumlarımızla baş başa kalırız. Şema Tedavi’ de bu yapılar ayrı ayrı çalışılır. Bu nedenle duyguyu düşünceden, düşünceyi duyumdan, davranışı tüm bunlardan ayırmak çok önemlidir. Hatta çoğu zaman motivasyon ve davranış da birbirinden farklı olur ve ayırdında olmak gerekir. Örneğin istenmeden gidilen bir toplantıyı düşünürsek, içimizden gelen davranış başkadır, ama yaptığımız davranış farklıdır.
Yüz yüze terapilerde bile bu zihinsel-bedensel yapıların birbirinden ayrılması zor olabilir. Kişiler bunları öğrenmek yerine, terapistin vereceği bir öneriyi bekleyebilir. Eşi boşanmak istediği için ruhsal şikayetler yaşayan bir kişi, duygu ve düşüncenin farkını çok umursamayabilir; dikkati sadece eşini geri getirecek bir öneride olabilir. Bu son derece insani bir durumdur, ama tedaviyi gizli bir şekilde engeller. O nedenle, olayın sıcaklığından kurtulup düşünme, duygulanma ve davranma kalıplarımızı öğrenmek için bazen çok uzun zaman gerekebilir.

Psybot’ la işimiz daha da zordu. Çünkü elimizdeki uygulama karşımızdaki kişinin ifadelerini birbirinden ayırt etmede çok yetersizdi. Ta ki, kural sistemimizi son sürümlerde açana kadar. 2017’nin başından itibaren geçen 7 aylık sürede Psybot kullanıcılarının girdiği 30 binin üzerinde girdiyi inceleyerek, en çok hataların nerelerde yapıldığını bulmaya çalıştık: düşünce yerine duygu girmek, davranış yerine istek girmek, alternatif düşünce yerine olumsuz düşünceleri tekrarlamak gibi. Daha sonra ‘veritabanını kontrol ederek kaydetme’ sitemini ekledik. Böylece eğer girilen bilgi veritabanında varsa, kategorisi hemen kontrol edilerek sorulan sorunun istediği bilgi olup olmadığını anlayabilir olduk. Ve bunu uygun bir dille kullanıcıya ileterek, girdilerini değiştirmesini istedik. Örneğin, yöneticisinin sabırsız bir davranışını çalışan kullanıcı, “o sırada aklınızdan geçen düşünce neydi?” sorusuna “korktum” diye cevap verince, Psybot “Bu duygunuza neden olan düşünceniz neydi?” diyerek uyarmaya başladı.

Bu tecrübelerle 100’e yakın kural belirledik. Elimizdeki onbinlerce veriyi tarayarak girilen ifadenin kategorisini tanıyan ve buna göre kullanıcıyı yönlendirebilen bir cep robotu seviyesine geldi, Psybot. Doğal dil işleme becerilerini arttırarak elimizde birebir olmayan ifadeleri de tanımaya başladığında, Psybot’un iletişimi daha da güçlenecek. Bu seviyede bile gelen şikayetlerde yardımcı olan Psybot, bu yeni eklenen kural sistemi ile bu başarısını arttıracak diye umuyoruz. Gelişmeleri yine burada sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Sevgi, saygı, huzur ve sabır dolu günler dileriz,

Psybot ekibi adına
Alp Karaosmanoğlu


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.