Cinsel Uyarılma Bozukluğu

Bu grupta erkek erektil bozukluğunu ve kadın uyarılma bozukluğunu kapsar. Tanıda hastanın cinsel aktivitesinin süresi, yoğunluğu, odağı göz önüne alınmalıdır. Eğer cinsel uyaran odağa yönelik değil ise, yoğunluk ve süresi yetersiz ise tanı konmamalıdır.


Kadınlar:
Evliliğini göreceli olarak mutlu şekilde yürüten kadınlarda %33 oranında uyarılma problemi tanımlanmıştır. Uyarılmayı sürdürmedeki zorluk psikolojik çatışmaları (anksiyete, suçluluk ve korkular) veya fizyolojik değişmeleri yansıtabilir. Testesteron, östrojen, prolaktin ve tiroksin gibi hormon seviyelerinde değişmeler ve antihistaminik ilaç kullanımının uyarılma bozukluğunun etiyolojisinde rol oynadığı ileri sürülmüştür.


Erkekler:
Bu hastalık erkeklerde erektil disfonksiyon veya impotans olarak adlandırılmaktadır. Cinsel güçsüzlük (Empotans) erkekte penisin sertleşememesidir. Hekimlerin karşısına sık çıkan bir yakınmadır ve hastaya büyük sıkıntı yaşatır. Genç erkeklerdeki prevalansı %8 olarak tahmin edilmektedir. Bununla beraber daha geç yaşlarda da ilk kez görülebilir. Değişik yöntemlerle impotansın organik mi yoksa psikolojik mi olduğu anlaşılır. Bu yöntemler nokturnal penil tumescence (geceleri kendiliğinden olan ereksiyonlar) izleminden , ultrasonografi ve penis içerisine ereksiyon sağlayıcı madde (papaverin ) enjeksiyonuna kadar uzanabilir.

Nedeni anlamakta iyi bir hastalık öyküsü son derece değerlidir. Kendiliğinden olan ereksiyonlar (REM uykusunda olan) oldukça değerlidir. Böyle bir durumda impotansın psikolojik faktörlerle meydana geldiği düşünülmelidir. İmpotansın psikolojik nedenleri çözülmemiş ödipiyal veya preödipiyal çatışmalar, cezalandırıcı süperego, güven duygusunun gelişmemesi ve yetersizlik duyguları olabilmektedir. Erektil disfonkısiyon denilen bu durum eşler arası ilişki sorunlarının varlığını da gösterebilir.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.